Följ Semper AB

Semper presenterar ny nordisk barnmatsstudie

Pressmeddelande   •   Dec 14, 2015 09:41 CET

Semper publicerar en ny barnmatsstudie gjord på småbarnsföräldrar i de nordiska länderna. Trots närheten är skillnaderna länderna emellan stora när det gäller barnmat och vilka preferenser vi har för välling, modersmjölksersättning, färdiglagad barnmat och hemlagad barnmat. Resultaten visar också på stora kunskapsluckor, bland annat tror 6 av 10 föräldrar att färdig barnmat innehåller konserveringsmedel.

Semper har genomfört en nordisk studie bland 1200 föräldrar med barn i åldrarna
4-18 månader. Resultaten visar vilken mat och vilka produkter föräldrar i de nordiska länderna; Sverige, Norge, Danmark och Finland, föredrar att ge sina barn och vilka preferenser som utmärker de olika länderna. Också attityder kring hemlagad och färdig mat är kartlagda i studien.

– Vi är nära våra nordiska grannar i mycket och har mycket gemensamt, men variationerna när det gäller attityder och val av mat är ändå stora, säger Marina Eriksdotter på Semper. Mer än varannan svensk är uppfödd på välling, i Finland är bekvämligheten viktigast, danska småbarnsföräldrar lagar mest hemma och i Norge är gröt en stor favorit.

Sverige
Bland de nordiska länderna är välling absolut vanligast i Sverige. Mer än varannan svensk förälder ger sitt barn välling. 65 procent av svenska föräldrar tycker att det är viktigt med ekologisk mat, vilket är högst i Norden.Den måltid under dagen som flest svenska föräldrar lagar själva till barnen är middagen.

Norge
Norge ligger i topp bland grötätare. Över 80 procent av de norska barnen äter gröt. För norska föräldrar är bekvämligheten ett viktigt skäl till att man köper barnmat och det är här som klämpåsar med barnmat är vanligast i Norden. Över 60 procent av norska föräldrar ger sina barn hemlagad lunch och middag.

Finland
Gröt och välling är inte lika vanligt i Finland som i Sverige och Norge. Drygt hälften av de finska barnen äter gröt och få barn äter välling. Däremot är fruktpuréer mest populära i Finland, där 72 procent anger att barnen äter det minst en gång i veckan. På frågan om man köper färdigmat för att det är enkelt och bekvämt svarar flest finska föräldrar ja, 74 procent mot 65 procent i Sverige.Det är också i Finland som det är vanligast att man köper färdigblandad välling, modersmjölksersättning och gröt istället för att blanda själv från pulver. Över 60 procent av finska föräldrar ger sina barn hemlagad lunch och middag.

Danmark
Danmark skiljer sig mest i studien och är det land där föräldrar ger högst andel hemlagad mat till barnen. De gäller alla måltider utom kvällsmål där 69 procent av danska föräldrar ger färdig barnmat. Vanligast är att man då ger gröt eller modersmjölksersättning.

Hemlagat och färdig barnmat
Den nya studien har också kartlagt attityder och förhållningssätt till hemlagad mat kontra färdig barnmat. Dagens föräldrar är felinformerade om när det gäller konserveringsmedel och tillsatser i barnmat, bland annat tror 6 av 10 nordiska föräldrar att barnmat innehåller konserveringsmedel och knappt hälften känner till att barnmat regleras och kontrolleras striktare än vanlig mat.

– Pressen att göra rätt är stor, särskilt på förstagångsföräldrar och inte minst när det gäller maten, säger Marina Eriksdotter på Semper. Att barnet ska få tillräckligt med mat av bästa kvalitet och att undvika tillsatser, socker och salt är bara några av de råd man har att förhålla sig till.

Hela 92 procent säger att de helst vill laga egen mat till barnen men i genomsnitt är 53 procent av de nordiska barnens måltider lagade från grunden.

– Vi uppmuntrar också föräldrar att laga bra och näringsriktig mat från grunden, men vårt budskap till föräldrar som inte vill, kan eller har tid att laga sin egen mat, är att de kan känna sig helt trygga med att ge sina barn färdig mat, fortsätter Marina. Våra produkter och de flesta andra barnmatsprodukter innehåller inga konserveringsmedel, inget tillsatt socker och är ytterst noggrant sammansatta för att ge barnen det de behöver i form av näringsämnen, vitaminer och mineraler.


Fakta undersökningen

  • Undersökningsföretag NORM
  • Metod: Intervjuer online
  • Utförd: Mars 2015
  • Marknader: Sverige, Norge, Finland, Danmark och Ryssland
  • Målgrupp: Föräldrar med barn i åldrarna 4-18 månader (90 % kvinnor/10 % män)
Sverige Danmark Finland Norge
Hemlagad frukost 31 75 57 48
Hemlagad lunch 46 80 62 65
Hemlagat mellanmål 50 68 43 50
Hemlagad middag 49 82 61 61
Hemlagat kvällsmål 20 31 55 31
Andel som ej ammar/ har ammat 8 10 8 6
Ger barnen minst en gång i veckan:

Gröt 80 43 43 79
Burkmat 69 19 59 50
Välling 55 9 6 4
Modersmjölksersättning 42 53 12 41
Frukt på burk 48 23 72 24
Klämpåse frukt/yoghurt 52 25 23 67
Instämmer i:
Köper färdig barnmat för det är enkelt och bekvämt 65 69 74 72
Viktigt att ge barnen ekologisk mat 65 51 50 43
Färdig barnmat innehåller det mitt barn behöver 60 56 48 61
Välling är bra för barn 45 13 19 -
Gröt är bra för barn - - - 81
Färdig barnmat är fri från konserveringsmedel 41 33 44 37

SEMPER är ett av Sveriges mest välkända varumärken och erbjuder goda och näringsriktiga produkter som är bekväma och skapar trygghet hos konsumenterna. Semper har idag två kategorier: Semper Barnmat och Semper Glutenfritt. Målet är att vara en ledande aktör i Norden inom dessa kategorier. Omsättningen är cirka 1 miljard SEK och Semper har cirka 200 medarbetare i Sundbyberg, Götene och Falun. Semper ingår i det internationella konsumentvaruföretaget Hero Group med drygt 4 000 medarbetare i 30 länder. Läs mer på www.semper.se