Följ Semper AB

Bovete, teff och chia är den nya glutenfria trenden

Pressmeddelande   •   Okt 14, 2015 10:50 CEST

Bovete, teff och chiafrön är några av de hetaste ingredienserna just nu för alla som vill äta hälsosamt och naturligt glutenfritt. Nu lanserar Semper flera härliga nyheter med de populära grynen och fröerna.


– Att bovete, teff och chia är så populärt just nu, beror förmodligen på att de alla är näringsrika och naturligt glutenfria råvaror. De har också utmärkta egenskaper för bakning av glutenfritt, berättar Karin Grönvall som är produktchef på Semper.

I oktober lanserar Semper ”Bovete & teff mjöl” som är en glutenfri mjölmix. Den är rik på fibrer och smak och fungerar lika bra för bröd som för bullar och pajer. Mixen är även laktosfri och utan vetestärkelse. Bovete, teff och chia är också ingredienserna i Sempers nya knäckebröd. Det heter ”Superknäcke Chia” och är ett rustikt och fiberrikt knäckebröd. Det är både laktos- och glutenfritt och även fritt från vetestärkelse.

– Superknäcket är det senaste från vårt bageri i Falun, berättar Karin Grönvall. Vårt mål är att fortsätta utveckla recept med så rena och naturliga råvaror som möjligt. Det är också anledningen till att vi tagit bort palmolja ur alla våra brödrecept.

Den tredje nyheten med bovete från Semper är ett ekologiskt och KRAV-märkt kex som heter ”Bovete Snacks”. Det är ett sprött, luftigt och osötat kex som är glutenfritt och fritt från vetestärkelse.

– Efterfrågan ökar på både ekologiskt och glutenfritt. Våra första glutenfria eko-produkter kom förra året och det känns självklart att ta vi fortsätter ta fram fler, säger Karin Grönvall.

Fakta om Bovete, teff och chia
Bovete
är inte ett sädesslag, utan egentligen en ört. Det är alltså naturligt glutenfritt och perfekt att använda vid glutenfri bakning. Teff är det allra senaste inom glutenfritt. Det är en grässort som traditionellt odlas i Etiopien och Eritrea. Efterfrågan på teff har ökat explosionsartat, eftersom det både är naturligt glutenfritt och mycket näringsrikt. Chia är ett frö som är fullproppat med näring, fibrer, mineraler och omega-3 och därför har chiafrö snabbt blivit superfröet som alla talar om!

Bovete & Teff Mjöl, 500 g, kostar ca 20,90 SEK i butik.

Superknäcke Chia, 140 g, kostar ca 16,10 SEK i butik.

Bovete Snacks, 120 g kostar ca 22,90 SEK i butik.

SEMPER är ett av Sveriges mest välkända varumärken och erbjuder goda och näringsriktiga produkter som är bekväma och skapar trygghet hos konsumenterna. Semper har idag två kategorier: Semper Barnmat och Semper Glutenfritt. Målet är att vara en ledande aktör i Norden inom dessa kategorier. Omsättningen är cirka 1 miljard SEK och Semper har cirka 200 medarbetare i Sundbyberg, Götene och Falun. Semper ingår i det internationella konsumentvaruföretaget Hero Group med drygt 4 000 medarbetare i 30 länder. Läs mer på www.semper.se